HuurwaardeforfaitVerouderd begrip, vervangen door eigen woning forfait.

HuurwaardeforfaitVerouderd begrip, vervangen door eigen woning forfait. Wat dat in de praktijk betekent, met name voor Box I, leest u hieronder. Die beginnen immers met een eigenwoningreserve van 0 euro.

De eventuele verkoopwinst kan dus gebruikt worden voor consumptieve doeleinden, maar blijft wel vijf jaar staan. Dit is voorlichting met het doel ingewikkelde fiscale materie toegankelijk en begrijpelijk te maken. Voor starters op de woningmarkt verandert er niets. Van dit soort vruchtgebruik is onder andere sprake bij ouders die hun huis nog tijdens hun leven aan hun kinderen overdoen en er zelf in blijven wonen. Eventuele overige woningen worden belast in Box III. Voor de eerste eigen woning is Box I van toepassing, omdat daar het inkomen uit werk en wonen in belast wordt. Vanzelfsprekend is het niet verboden om een hogere hypotheek te nemen, maar het meerdere verhuist dan van Box I naar Box III, waar de rente niet meer aftrekbaar is.

Uiteraard vermindert de schuld wel de heffingsgrondslag in Box III. Bij eventuele erfpacht mag u de grondwaarde niet van de WOZ-waarde aftrekken, omdat u de erfpacht al mag aftrekken. Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld voor de meest voorkomende situatie, waarbij verhuisd wordt naar een duurder huis. Bij verhuizing mag een bestaande hypotheek altijd meegenomen worden naar het nieuwe huis. Het vervreemdingssaldo is de verkoopprijs van de oude woning minus de bestaande hypotheekschuld.